W obecnych czasach głównie z niedozwoloną substancją o działaniu psychoaktywnym. Niewiele osób jednak pamięta, że zaledwie 50 lat temu stosowanie konopi było na porządku dziennym. Zarówno w kuchni naszych babć, rolnictwie jak i w przemyśle budowlanym, tkackim, celulozowym a nawet modelarskim.

Zacznijmy od krótkiego wyjaśnienia różnic

Aby obalić mity krążące wokół tego -jak się okazuje – dobroczynnego specyfiku jakim są konopie.. Konopie owiane niechlubną sławą, mające właściwości psychoaktywne to konopie indyjskie o wysokiej zawartości psychoaktywnej substancji potocznie zwanej THC. Konopie wykorzystywane do produkcji żywności, olejów oraz wyrobów kosmetycznych to natomiast konopie siewne, które właściwości psychoaktywnych nie posiadają.

Od jakiegoś czasu jednak konopie zaczęły ponownie wracać do łask ukazując coraz bardziej rozległe właściwości zdrowotne. Obecnie bardzo popularne jest pojęcie „superfood”, a produkty na bazie konopi jak najbardziej na to miano zasługują. Produkty z nasion konopi są olbrzymim bogactwem fosforu, potasu, magnezu, wapnia, siarki, żelaza, manganu, sodu, krzemu, witamin z grupy B oraz witamin A,C, E i K. Ze względu na tak duże bogactwo składu nasiona konopi maja szerokie spektrum działań.

Do najważniejszych możemy zaliczyć:

  • obniżenie złego cholesterolu we krwi,
  • wzmocnienie odporności,
  • zmniejszenie stresu,
  • poprawa pracy układu pokarmowego co sprzyja redukcji masy ciała.

Nasiona konopi są również niesamowicie bogatym źródłem białka oraz są bogate w tzw. „dobre tłuszcze”, które charakteryzują się idealnymi proporcjami kwasów omega-3 i omega-6. Są one również jedynymi jadalnymi nasionami, które zawierają kwas gammalinolenowy (GLA). Kwas ten hamuje powstawanie prostaglandyn, łagodzi objawy towarzyszące stanom zapalnym i przywraca równowagę hormonalną. Jest on szczególnie korzystny dla cierpiących na egzemę, astmę, dla osób z wahaniami nastroju oraz przy zespole napięci przedmiesiączkowego PMS.

Warto również wspomnieć, że nie tylko nasiona konopi są wykorzystywane w produkcji wyrobów spożywczych jak i kosmetycznych, ale również szczyty roślin (kwiatostany żeńskie). To właśnie z tej partii rośliny wytwarza się związek zwany potocznie CBD – przeciwpsychoaktywny, neuroaktywny, neuroprotekcyjny składnik, który ma szereg zastosowań w medycynie jak i kosmetyce. Więcej informacji o jego zaletach znajdziesz w kolejnych artykułach na naszej stronie!